قدس آنلاین-گروه استان ها: سیل با تمام اندوهی که بر جای گذاشته اما برای بسیاری از مردم کشاورز و دوستداران محیط زیست و حیات وحش خوشحالی به همراه داشته است زیرا که جاری شدن این حجم آب و پر شدن برکه های متعدد در جنوب سیستان و بلوچستان به بقای حیات وحش و به ویژه گاندو ها کمک می کند.
بنا بر گفته افراد محلی با پر شدن گودال های طبیعی آب یا همان «هوتک ها» و سایر آبگیر ها دیگر گاندو ها و افراد محلی برای استفاده از آب برکه رو در روی دیگر قرار نمی گیرند.
مردم سیستان و بلوچستان در برابر زندگی تمساح های پوزه کوتاه بی تفاوت نیستند زیرا در چند سال گذشته که خشکسالی در این استان عرصه را برای زندگی این حیوان تنگ کرده بود مردم محلی برای نجات این حیوانات حتی نسبت به انتقال آب به برکهها و زیستگاه این حیوان اقدام میکردند زیرا معتقد بودند با مرگ این حیوان خشکسالی بر منطقه حاکم میشود.
مردم مناطق جنوبی سیستان و بلوچستان این حیوان را نماد برکت و آبادانی میدانند و معتقدند که با هجرت و مرگ این حیوان خشکسالی و قحطی بر زندگی آنها سایه میاندازد و لذا بر اساس همین باور تمامی تلاش خود را برای مراقبت و بقای حیات آن به کار میگیرند.
احترام به حیات وحش
عبدالباسط درازهی در این راستا می گوید: بومیان جنوب استان سیستان و بلوچستان در طول سالیان متمادی قلمرو تمساح پوزهکوتاه را به رسمیت شناخته و در برخی نقاط برای حفظ زیست این حیوان منحصربهفرد ایرانی گاه با ظرفی غذا به کنار برکه رفته و با درآوردن صدا این حیوان را به غذا خوردن در کنار برکه دعوت میکنند که این امر زندگی مسالمتآمیزی را رقمزده است.
وی اظهار می کند: متأسفانه روستاهای اطراف محدود حفاظتشده این تمساح عمدتاً محروم و فاقد شبکه آبرسانی هستند و لذا به اجبار می بایست از منابع مشترک آب رودخانه سرباز که شامل برکهها و هوتکهای یا همان گودالهای طبیعی آب است بهصورت مشترک با تمساح ها استفاده کنند.
وی عنوان می کند: استفاده مشترک از یک گودال طبیعی آب نظیر همین حادثه را در تیرماه سال ۹۵ رقم زد و یک کودک ۱۰ ساله هنگامیکه برای استفاده از آب برکه در همین روستای کشاری شهرستان سرباز به زیستگاههای تمساح نزدیک شد جان خود را به دلیل حمله این حیوان از دست داد.
وی ابراز امیدواری می کند: حال که بسیاری از برکه ها سیراب شدند پس از این خرابی ها شاهد برکت و رونق هم برای مردم و هم برای حیات وحش استان خواهیم بود.
تخریب محیط زیست
رییس اداره محیط زیست سرباز نیز با بیان اینکه سیل نه تنها مردم این منطقه بلکه زندگی حیات وحش را نیز به مخاطره انداخت می گوید: در جریان سیلاب اخیر سه سر گاندو بر اثر سیلاب در جنوب سیستان و بلوچستان زخمی شدند که هماینک در حال مداو هستند.
بهزاد دهواری با اشاره به اینکه هماینک گاندوها در زیستگاه اصلی به سختی مشاهده میشوند بیان می کند: هنوز حجم آب بالا و هوا سرد است و لذا گاندوها در سرما فعالیتشان محدود میشود از همین رو کمتر دیده میشوند.
وی با اشاره به این موضوع که گاندوها در جریان سیلاب تلاش میکنند خود را از جریان اصلی دور نگه دارند می افزاید: با توجه به اینکه در حاشیه رودخانه سرباز کشاورزی زیاد انجام میشود این گاندوها اغلب به سمت مزارع کشاورزی میروند زیرا در این مزارع مقدار جریان آب کندتر و در آنجا میتوانند خود را نگه داشته تا فشار آب کمتر شود.
دهواری بیان می کند: خوشبختانه با این بارندگیها مشکل زیستگاه گاندوها از نظر منابع آبی برطرف شده اگرچه برخی برکههای اصلی نیز تخریب شده اما هنوز گاندو ها به دلیل سردی هوا قابل مشاهده و سرشماری نیستند.
وی ادامه می دهد: در سیلاب اخیر در جنوب سیستان و بلوچستان سبب جابه جایی هشت سر گاندو از زیستگاهشان شده بود که با تلاش نیروهای یگان حفاظت محیط زیست به زیستگاه اصلی شان بازگردانده شدند.
سالی پر برکت برای تمساح ها
رییس اداره محیط زیست سرباز با بیان اینکه از اواسط اسفند فصل جفتگیری حیوانات خزنده آغاز و لذا راحتتر در رودخانه مشاهده میشوند ابراز امیدواری می کند که امسال با توجه به آب فراوان تولید مثل تمساحها به خوبی انجام خواهد شد.
وی یادآور می شود: قبل از سیلاب گاندوها به دنبال منابع آبی و غذایی به سمت روستاها میآمدند اما هماینک منابع آبی آنها تامین شده لذا دیگر گاندوها به سمت رئستا حرکت نمی کنند.
وی تاکید می کند: با این حال از ان جایی که ممکن است سیل برخی از تمساح ها را جابجا کرده باشد لذا آموزش های ایمنی و لازم به روستاهای حاشیه رودخانه سرباز و محل سکونت گاندو ها به مردم داده شده است.
نظر شما